fredag 21. november 2008

Ny innmat til iPhone

Apple slapp i dag ny programvare for iPhone. Jeg har lenge håpet på at ryktene om at jeg skal få lov til å slå av den elendige teks-fullføringen, og muligheten til å laste ned podkaster direkte (ikke via iTunes på datamaskinen) skulle være sanne. Nå er jeg lettet, for begge slo til. Begge disse brukeruvennlighetene har gitt meg følelsen av å være fanget av noen fixe apple-ideer, men nå fortjener faktiskt Steve Jobs og hans kolleger ros. jeg er litt mindre umiddelbart opptatt av justeringene i Safari (nettleseren) og Street-view-bildene i telefonens kart. Sikkert fine de og, men det får komme i neste rapport.
God helg!
Tellef

onsdag 19. november 2008

Pirkeskjermkamera

Selv om et par prosent av oss kjøper alt bare fordi det er nytt, trenger de fleste fortsatt en grunn til nyanskaffelser. Slike begrunnelser er kanskje ikke alltid like solide, men de adresserer i det minste et spørsmål om "hvorfor". Dermed må spørsmålet bli: hvorfor må dette lommekameraet ha berøringsskjerm? Kommer kameraer i fremtiden til å ha berøringsskjerm eller er dette bare en kortvarig gimmick fra Panasonics side?

(Denne teksten er basert på en anmeldelse jeg skrev for DNs fredagsmagasin D2)

Etter et par uker i selskap med DMC-FX500 må svaret bli: I forbindelse med et par-tre funksjoner, blandt kameraets mange hundre, er muligheten til å gjøre innstillinger via skjermen et praktisk og brukervennlig tillegg til navigasjonen. Her er ett eksempel. Jeg skal ta bilde av fire personer som står i forskjellig avstand til kameraet. Hvis jeg raskt klikker på nr. 2 med neglen på pekefingeren bestemmer jeg at fokus skal være nettopp på dette ansiktet. (Jeg bruker neglen for å spare skjermen for sjenerende fettmerker.) Et annet eksempel er manuelle innstillinger for lukkertid og blender, som lett kan utføres med skyvekontroller i kanten av skjermen.

Til syvende og sist er dette et kamera som skiller seg litt ut (berøringsskjermen, innovative fokusfunksjoner, oppløsningen). Hadde det bare vært gjennomført brukervennlig ville det havnet oppe blant de aller beste.

Panasonic DMC-FX500
Pris ca 3500
Tellef Øgrim

Podkast på norsk: Sobert alvor og liksomprivate tvdagbøker

NRK er best på podkast på norsk. Men TVNorge og Ipublish nærmer seg med hekseri, kjendiseri og liksomprivate tv-dagbøker.

Som mange andre digitale nyvinninger har ikke podkast blitt så stort som mange av oss trodde. Selv om det ikke er veldig mye der ute, og selv om det fortsatt mangler mye på videopodkast-feltet er NRK den største og etter min mening klart beste norske podkasteren. Systematisk publisering og oppdatering av radioprogrammer har gitt meg en skattkiste av lyd, med "Radiofront", NRK Gull og "Mørkets opplevelser" på toppen av min favorittliste.

Et par store, og noen litt mindre, medieaktører har imidlertid klart å etablere stabil, daglig publisering. Foruten NRK, hører TVNorge, Ipublish og Klikk fra Aller Internett til de aktørene jeg etter noen ukers søk i podkasttilbudet fant pålitelige nok til å få meg som abonnent.

Aktøren Ipublish vil være ukjent for mange. Nettstedet spesialiserer seg på produksjon av små videoepisoder som markedsføring for aspirerende popstjerner, mange av dem er kjent fra fjernsynets idolkonkurranser. Klippene er preget av liksomprivat småflørt med det yngste poppublikumet, men er som sådan gjennomført.

Også VGTV har ambisjoner om å distribuere innslag og programmer som podkast, uten å se ut til å ta utfordringen alvorlig. De fleste VG-klippene jeg fant hos Itunes hadde fått formateringsproblemer på veien, slik at intervjuobjektene så ut som stilke-tynne tegneseriefigurer. Martin Andresen så for eksempel ut som om han hadde tilbragt en hel fotballkamp i press mellom to russiske midtstoppere, så smal var han blitt i ansiktet. På et tidspunkt var alle nyhetsinnslag fra VGs podkast det samme kvasidramatiske innslaget fra en arrestasjon på Skullerud i Oslo, selv om titlene på innslagene varierte. VGTV sliter dessuten med å finne en fjernsynstone som sitter. Start med å lære journalistene å lese naturlig foran kamera og mye er gjort.

Podkast er etterhvert en gammel oppfinnelse. En utprøving av tilbudet viser likevel at det tar tid før nye medieformater fester seg. Per høsten 2008 er Norge endelig i ferd med å bli et podkastland, og går det som både NRK og Tono sier, så er det store utvidelser av tilbudet på gang, ikke minst på tv-siden.

(basert på kommentar publisert på papir i Dagens Næringsliv)